Kilpavoimistelun säännöt ja ohjeet
Tältä sivulta löydät tietoa sekä ohjeistuksia koskien kilpavoimistelua jaostossamme. Oletamme jokaisen kilpavoimistelijan huoltajan tutustuvan viereiseen huoltajien käsikirjaan. Käsikirjassa on koottuna pääpiirteittäin toimintamme kilpavoimistelussa sekä päivämäärät, jolloin telinesali ja muut harjoituspaikat ovat kaupungin puolesta suljettuina. Listaa päivitetään vuosittain.
Harrastekilpa- ja kilparyhmien valinnoissa huomioidaan seuraavat asiat:
- Harjoittelumotivaatio
- Taitotaso
- Kilparyhmä- ja liiketestit
- Valmentajan kokonaisnäkemys voimistelijasta
- Ikä
Harjoitukset
- Valmentaja ilmoittaa ryhmän harjoitus- ja loma-ajat kauden alussa. Kilparyhmät harjoittelevat myös kesäisin, jolloin harjoituksia voi olla myös aamu- ja päiväaikaan.
- Kun voimistelija valitaan ryhmään hän sitoutuu automaattisesti ryhmän kaikkiin harjoituksiin sekä kuukausilaskuun. Muiden harrastusten päällekkäisyyksistä on sovittava yhdessä valmentajan kanssa. Jos voimistelijalla on paljon poissaoloja harjoituksista, on valmentaja yhteydessä huoltajaan. Harjoitteluun sitoudutaan, jotta etenkin joukkuelajissa tasoerot eivät kasva liian suuriksi.
- Harjoituksista ollaan poissa vain hyvästä syystä (esim. sairaustapauksissa), ja huoltaja ilmoittaa poissaolosta hyvissä ajoin valmentajalle myClubiin.
- Jokaiselle voimistelijalle pyritään tarjoamaan hänen taitotasoaan vastaava ryhmä. Ryhmämuutokset mietitään henkilökohtaisesti, ja niistä vastaavat ryhmän valmentajat yhteistyössä lajivastaavan kanssa.
- Ryhmämuutoksia pyritään tekemään pääsääntöisesti tammi- ja elokuussa, ei kesken kauden.
- Harjoituksissa ollaan urheiluvaatteussa, ja mukaan otetaan myös muut tarvittavat välineet harjoituksia varten (telinevoimistelijoilla remmit + lämsät nojapuuharjoitteluun, lenkkarit käytävässä/ulkona tapahtuvaan lämmittelyyn ja fysiikkaharjoitteluun).
- Valmentaja ilmoittaa, jos harjoitusten keskellä on evästauko. Evääksi otetaan pientä terveellistä naposteltavaa (esim. hedelmä, leipä, jugurtti). Harjoituksissa juomana toimii vesi.
- Harjoituksissa ollaan jokaiselle reiluja tasapuolisesti, eikä ketään kiusata. Jos kiusaamista havaitaan, pyydetään ottamaan välittömästi yhteys omaan valmentajaan tai voimistelu@joensuunkataja.fi
- Palaute ja kehitysehdotukset: voimistelu@joensuunkataja.fi
Kilpailut ja leirit
- Kilpailukaudet ovat lajikohtaisia, ja sijoittuvat pääsääntöisesti syksyyn sekä kevääseen. Osa ryhmistä ja joukkueista osallistuu lisäksi kesäkuussa Voimistelupäiville.
- Kilpailuihin sekä Voimisteluliiton järjestämille leireille osallistumiseen tarvitaan lisenssi. Lisenssikausi on syyskuu–elokuu.
- Kilpailuiden sekä leirien osallistumismaksut laskutetaan yksilölajeissa voimistelijakohtaisesti, ja joukkuelajeissa osallistumismaksu jaetaan joukkueen jäsenten kesken.
- Lisäksi kilpailuista ja leireistä tulee valmentajakustannuksia, jolla katetaan tuomareiden ja valmentajien matkustus-, yöpymis- ja palkkiokuluja: päivämatka 30 e, yhden yön matka 50 e, kahden yön matka 60 e, 3 yön matka 70 e. Tätä ei laskuteta kotikisoista, mikäli perhe osallistuu kilpailuiden talkootehtäviin.
- Mikäli seura järjestää kilpailuihin yhteisen bussikuljetuksen, laskutetaan kuljetus kaikilta ryhmäläisiltä, vaikkei kuljetukseen osallistuisikaan. Hotellimajoitus hoidetaan joko seuran puolesta (laskutetaan jälkikäteen) tai jokainen omatoimisesti (varaus+maksut).
- Leirejä on Voimisteluliiton tai oman seuran järjestämiä, noin 1-6 kertaa vuodessa.
- Valmentaja ilmoittaa mille leireille ryhmä/joukkue osallistuu kauden aikana. Kilparyhmään kuuluvien voimistelijoiden oletetaan osallistuvan valmentajan ilmoittamille leireille.
- Liiton leirit järjestetään pääsääntöisesti joko Kuortaneella tai Vierumäellä, näissä leiripaikoissa on Suomen parhaat harjoitusolosuhteet.
Lisenssit ja vakuutus
- Lisenssi tulee ostaa syyskauden alkaessa Hoikassa, sillä kilpailuihin tai leireille ei voi ilmoittautua ilman lisenssiä.
- Lisenssejä on neljä erilaista: Stara, Harraste, Kilpa B, Kilpa A. Varmista valmentajaltasi, että ostat oikean lisenssin.
- Lisenssikausi on syyskuu-elokuu.
- Lisätietoa lisenssien hinnoista, ehdoista ja osto-ohjeista löydät Vomisteluliiton sivuilta.
- Vakuutuksen voi ottaa lisenssin yhteyteen, tai hoitaa itse omasta vakuutusyhtiöstä. Lisenssin yhteydessä ostetun vakuutuksen hinta riippuu voimistelulajista.
- Voimistelijalla tulee olla vakuutus, joka kattaa harjoittelun sekä kilpailut. Seura ei vakuuta kilpavoimistelijoita, joten pidättehän kotona huolen vakuutuksen voimassaolosta (seuran jumppaturva kattaa vain harrastajien tapaturmat, joilla ei ole kilpalisenssiä).
Varusteet
- Seuralla on yhteinen kisapuku sekä telinevoimistelu-, että Teamgym -puolella. Telinevoimistelijoiden seurapuku on uusittu kaudella 2020–2021. Teamgymin kisapuku uusittiin kaudella 2022-2023.
- Joukkue -ja tanssillisen voimistelun kilpailupuvut -ja välineet hankitaan ohjelmien mukaisesti. Puvulle tulee hankkia myös pukupussi.
- Ryhmät tilaavat noin joka toinen vuosi omia treenipukuja (hinta noin 30–60 €) tai muita joukkueen yhteisiä varusteita, kuten joukkuetoppeja tms.
Talkoot
Jaostossamme kilparyhmäläisten huoltajien tulee osallistua tapahtumien (näytökset kaksi kertaa vuodessa sekä NTV- ja TG-kilpailut kerran vuodessa) talkoisiin. Talkootehtäviin kuuluu esimerkiksi kahvio, telineiden roudaus, ensiapu ja järjestyksenvalvonta. Ilman talkooväkeä emme voi järjestää tapahtumia, joten toivomme aktiivista osallistumista jaoston talkoisiin!