Harrastevoimistelu

Harrasteryhmien jako

Harrastevoimistelun ryhmät on jaettu harjoitusmäärän mukaan kolmeen kategoriaan: voimistelukoulut, harrasteryhmät ja taitoryhmät.

Voimistelukouluihimme kuuluvat soveltava liikunta, alle kouluikäisten tunnit, perheliikunta, volttikoulut sekä telinevoimistelun alkeisryhmät. Voimistelukoulut kestävät 45 minuutista tuntiin, ryhmät ovat sukupuolineutraaleja ja ikäryhmät suuntaa antavia.

Yli 7-vuotiaiden harrasteryhmissä harjoitellaan 1,5 tuntia kerrallaan. Tarjonnassamme on tällä hetkellä telinevoimistelun, TeamGymin, tanssillisen voimistelun, joukkuevoimistelun sekä cheerleadingin harrasteryhmiä.

Taitoryhmät harjoittelevat kahdesti viikossa. Lajeina taitoryhmissä on joukkue- ja tanssillinen voimistelu, naisten telinevoimistelu sekä TeamGym, ikäryhmät 6–8-, 9–12- ja yli 12-vuotiaat.

Voimistelukoulut

Voimistelukouluissa opitaan voimistelun alkeita monipuolisesti ja laadukkaasti ikäryhmän fyysiset ja psyykkiset kehitysvaiheet huomioiden. Harjoitukset kestävät 45 min/1 t ja ne sisältävät myös Voimisteluliiton merkkiliikkeiden harjoittelua.

Taapero- ja vekaratemppu (1–3- ja 4–7-v.): lapsi osallistuu yhdessä tutun aikuisen kanssa saaden siten reilusti huomiota, apua ja kannustusta motoristen taitojen opettelussa. Tunnilla sekä lapsi, että aikuinen saavat hien pintaan koulutetun ohjaajan johdolla.

Voimistelukoulut: 3–6-vuotiaiden voimistelukoulut ovat kaikkien voimistelulajien yhteinen ponnahduslauta. Tunneilla harjoitellaan leikinomaisesti ja monipuolisesti motorisia perustaitoja sekä voimistelun alkeita. Ryhmään voivat osallistua niin uudet, kuin aiemmin mukana olleet harrastajat.

Ninjat (6–8-v.): liikuntaleikkejä, voimistelun alkeita sekä ryhmässä toimimisen opettelua vauhdikkaita temppuratoja unohtamatta! Ninjat harjoittelevat erityisesti motorisia perustaitoja sekä ketteryyttä.

Voimistelukoulu telineillä (5–7-v.): on jo aiemmin voimistelua harrastaneille lapsille suunnattu tunti, jossa harjoitellaan telinevoimistelun ja TeamGymin alkeita. Tunnilla tutustutaan tarkemmin telineisiin ja harjoitellaan merkkijärjestelmien liikkeitä. Huomaa myös uudet kahdesti viikossa harjoittelevat taitoryhmät 6–8-vuotiaille sivun lopussa!

Tanssillinen voimistelukoulu (5–7-v.): on jo aiemmin voimistelua tai tanssia harrastaneille lapsille suunnattu tunti, jossa harjoitellaan tanssillisen ja joukkuevoimistelun alkeita. Tunnilla tutustutaan voimistelun ja tanssin tekniikoihin sekä voimistellaan musiikin tahtiin, välineitä unohtamatta. Huomaa myös uudet kahdesti viikossa harjoittelevat taitoryhmät 6–8-vuotiaille sivun lopussa!

Telinevoimistelun alkeisryhmät (7–9- ja 9–12-v.): Näissä ryhmissä opetellaan perusvoimistelutaitoja ja tutustutaan telinelajien perusteisiin. Ryhmät sopivat hyvin myös oheisharjoitteluun muiden lajien rinnalla.

Volttikoulut (9–13-v.): nuorille suunnattuja vauhdikkaita tunteja, joissa opetellaan jokaisen omalle tasolle sopivia temppuja ja kehitetään niissä vaadittavia ominaisuuksia hauskanpitoa unohtamatta. Ryhmät sopivat hyvin myös oheisharjoitteluun muiden lajien rinnalla ja ne kokoontuvat iltapäivästä.

Harrasteryhmät

Harrasteryhmien harjoitus kestää 1,5 tuntia sisältäen lämmittelyä, lajiharjoittelua sekä ominaisuuksien harjoittelua. Kauden aikana valmistellaan myös esitys seuran näytökseen. Ennen telinevoimistelun tai TeamGymin harrasteryhmään osallistumista suositellaan jotakin voimistelukouluista. Ryhmän nimeä klikkaamalla aukeaa Voimisteluliiton lajiesittely.

Cheerleading (8–12- ja yli 12-v.): ryhmiin voi osallistua myös uudet harrastajat. Tunneilla harjoitellaan kilpa-cheerleadingin perusteita (pyramidit, nostot ja heitot, permantoakrobatia) sekä kehitetään liikkuvuutta, voimaa ja tasapainoa.

Joukkuevoimistelu (8–12-v.): harrasteryhmään voi osallistua myös ilman aiempaa kokemusta voimistelusta tai tanssista. Tunneilla harjoitellaan lajiliikkeitä, kuten hyppyjä, tasapainoja ja akrobatiaa sekä tutustutaan voimisteluvälineisiin (nauha, vanne, pallo, keilat ja naru).

Tanssillinen voimistelu (7–9- ja 10–13-v.): harrasteryhmiin voi osallistua myös ilman aiempaa kokemusta voimistelusta tai tanssista. Tunneilla harjoitellaan lajille tyypillisiä vartalosarjoja, hyppyjä, akrobatiaa ja tanssitekniikkaa, sekä koreografioita.

TeamGym (7–9- ja 10–13-v.): harrasteryhmiin suositellaan aiempaa kokemusta voimistelusta. Harrastuksen aloittamiseen sopii telinevoimistelun alkeisryhmät (ks. voimistelukoulut). TeamGymin harrasteryhmissä harjoitellaan lajin perusteita, kuten volttitekniikkaa ja jokainen pääsee etenemään omalla tahdillaan.

Telinevoimistelu (7–9- ja 10–13-v.): harrasteryhmiin osallistuvalle suositellaan aiempaa kokemusta voimistelusta. Harrastuksen aloittamiseen sopii telinevoimistelun alkeisryhmät (ks. voimistelukoulut). Telinevoimistelun harrasteryhmissä harjoitellaan monipuolisesti eri telineillä ja jokainen pääsee etenemään omalla tahdillaan.

Soveltava rytminen voimistelu: Suunnattu lapsille, nuorille sekä aikuisille, joilla on kömpelyyttä tai vaikeutta liikkumisessa, oppimisessa, hahmottamisessa tai sosiaalisissa tilanteissa, kuten downin syndrooma, monimuotoinen kehityshäiriö tai dysfasia. Osallistua voi yksin tai avustajan kanssa ja myös istuvat urheilijat voivat harjoitella ja kilpailla lajissa. Rytmisessä voimistelussa harjoitellaan voimistelun perustaitoja ja tutustutaan rytmisen voimistelun välineisiin, sekä harjoitellaan esitysohjelmia. Täältä lisää tietoa valmentajista sekä tästä ryhmästä.

Taitoryhmät

Taitoryhmät ovat suunnattu lapsille ja nuorille, jotka haluavat harjoitella enemmän ja tavoitteellisemmin kuin harrasteryhmissä, kuitenkin ilman kilparyhmien vaatimaa sitoutumista. Ryhmissä harjoitellaan laadukkaasti voimisteluliikkeitä, motorisia perustaitoja sekä fyysisiä ominaisuuksia. Kausimaksuun sisältyy syyskaudella merkkisuorituspäivä ja kevätkaudella Stara-tapahtuma Joensuussa kaikille halukkaille. Osallistuminen Stara-tapahtumaan edellyttää lisenssiä (10,50 e).

Alle 9-vuotiaiden ryhmiin voi osallistua ilman aiempaa kokemusta, muihin suositellaan ensin alkeis- ja harrasteryhmissä harjoittelua. Taitoryhmästä voi halutessaan hakea kilpa- tai harrastekilparyhmään. Ryhmävaihdoksia tehdään yleensä katselmuksien kautta tammi-, kesä- ja/tai elokuussa. Katselmuksien järjestämiseen vaikuttaa onko meidän kilpa- tai harrastekilparyhmissä tilaa sekä perustammeko uusia ryhmiä. 

2014–2016 syntyneet: 1,5 tunnin harjoitus kahdesti viikossa

  • Tanssillinen ja joukkuevoimistelu
  • TeamGym
  • Telinevoimistelu

2011–2013 syntyneet: 2 tunnin harjoitus kahdesti viikossa

  • TeamGym
  • Telinevoimistelu

2011 ja aiemmin syntyneet: 2 tunnin harjoitus kahdesti viikossa

  • TeamGym
  • Telinevoimistelu