Ryhmäkuvaukset

Harrastevoimistelun ryhmät on jaettu harjoitusmäärän mukaan kolmeen kategoriaan: voimistelukoulut, harrasteryhmät ja taitoryhmät.

Voimistelukoulut

Voimistelukouluissa opitaan voimistelun alkeita monipuolisesti ja laadukkaasti ikäryhmän fyysiset ja psyykkiset kehitysvaiheet huomioiden. Harjoitukset kestävät 45 min/1 t, ja ne sisältävät myös Voimisteluliiton merkkiliikkeiden harjoittelua.

Taapero- ja vekaratemppu (1–3- ja 4–7-v.) Lapsi osallistuu yhdessä tutun aikuisen kanssa saaden siten reilusti huomiota, apua ja kannustusta motoristen taitojen opettelussa. Tunnilla sekä lapsi että aikuinen saavat hien pintaan koulutetun ohjaajan johdolla.

Voimistelukoulut: 3–6-vuotiaiden voimistelukoulut ovat kaikkien voimistelulajien yhteinen ponnahduslauta. Tunneilla harjoitellaan leikinomaisesti ja monipuolisesti motorisia perustaitoja sekä voimistelun alkeita. Ryhmään voivat osallistua niin uudet, kuin aiemmin mukana olleet harrastajat.

Voimistelukoulu telineillä (5–6-v.) on jo aiemmin voimistelua harrastaneille lapsille suunnattu tunti, jossa harjoitellaan telinevoimistelun ja TeamGymin alkeita. Tunnilla tutustutaan tarkemmin telineisiin ja harjoitellaan merkkijärjestelmien liikkeitä. Huomaa myös uudet kahdesti viikossa harjoittelevat taitoryhmät 6–8-vuotiaille sivun lopussa!

Ninjat (6–8-v.) Liikuntaleikkejä, voimistelun alkeita sekä ryhmässä toimimisen opettelua vauhdikkaita temppuratoja unohtamatta! Ninjat harjoittelevat erityisesti motorisia perustaitoja sekä ketteryyttä.

Telinelajien alkeisryhmä (7–9- ja 9–12-v.) Näissä ryhmissä opetellaan perusvoimistelutaitoja ja tutustutaan telinelajien (telinevoimistelu ja TeamGym) perusteisiin. Ryhmät sopivat hyvin myös oheisharjoitteluun muiden lajien rinnalla.

UUTUUS! Akrobatiavoimistelussa (8–12-v.) harjoitellaan lattia-akrobatian perusteita (kärrynpyörät, sillat, voltit), pari- ja ryhmäakrobatiaa sekä ominaisuuksia, kuten voimaa ja liikkuvuutta. Lue lisää lajista Voimisteluliiton sivuilta.

Volttikoulut (8–12-v.): nuorille suunnattuja vauhdikkaita tunteja, joissa opetellaan jokaisen omalle tasolle sopivia temppuja ja kehitetään niissä vaadittavia ominaisuuksia hauskanpitoa unohtamatta. Ryhmät sopivat hyvin myös oheisharjoitteluun muiden lajien rinnalla, ja ne kokoontuvat iltapäivästä.

Harrasteryhmät

Harrasteryhmien harjoitukset kestävät 1,5 tuntia sisältäen lämmittelyä, lajiharjoittelua sekä ominaisuuksien esimerkiksi voiman ja liikkuvuuden harjoittelua. Kauden aikana valmistellaan myös esitys seuran näytökseen. Ennen telinevoimistelun tai TeamGymin harrasteryhmään osallistumista suositellaan voimistelukouluun osallistumista. Ryhmän nimeä klikkaamalla aukeaa Voimisteluliiton lajiesittely.

Cheerleadingin (yli 11-v.) ryhmiin voi osallistua myös uudet harrastajat. Tunneilla harjoitellaan kilpa-cheerleadingin perusteita (pyramidit, nostot ja heitot, permantoakrobatia) sekä kehitetään liikkuvuutta, voimaa ja tasapainoa.

Joukkuevoimistelun (8–12-v.) harrasteryhmään voi osallistua myös ilman aiempaa kokemusta voimistelusta tai tanssista. Tunneilla harjoitellaan lajiliikkeitä, kuten esimerkiksi hyppyjä, akrobatiaa ja tasapainoja sekä tutustutaan erilaisiin voimisteluvälineisiin (nauha, vanne, pallo, keilat ja naru).

Tanssillisen voimistelun (7–9- ja yli 10-v.) harrasteryhmiin voi osallistua myös ilman aiempaa kokemusta voimistelusta tai tanssista. Tunneilla harjoitellaan lajille tyypillisiä vartalosarjoja, hyppyjä, akrobatiaa sekä tanssitekniikkaa ja koreografioita.

TeamGymin (7–9- ja yli 10-v.) harrasteryhmiin suositellaan aiempaa kokemusta voimistelusta. Harrastuksen aloittamiseen sopii telinevoimistelun alkeisryhmät (ks. voimistelukoulut). TeamGymin harrasteryhmissä harjoitellaan lajin perusteita, kuten volttitekniikkaa ja jokainen pääsee etenemään omalla tahdillaan.

Telinevoimistelun (7–9- ja yli 10-v.) harrasteryhmiin osallistuvalle suositellaan aiempaa kokemusta voimistelusta. Harrastuksen aloittamiseen sopii telinevoimistelun alkeisryhmät (ks. voimistelukoulut). Telinevoimistelun harrasteryhmissä harjoitellaan monipuolisesti eri telineillä, ja jokainen pääsee etenemään omalla tahdillaan.

Soveltava rytminen voimistelu on suunnattu lapsille, nuorille sekä aikuisille, joilla on kömpelyyttä tai vaikeutta liikkumisessa, oppimisessa, hahmottamisessa tai sosiaalisissa tilanteissa, kuten downin syndrooma, monimuotoinen kehityshäiriö tai dysfasia. Tunneille voi osallistua yksin tai avustajan kanssa, ja myös istuvat urheilijat voivat harjoitella sekä kilpailla lajissa. Rytmisessä voimistelussa harjoitellaan voimistelun perustaitoja, ja tutustutaan rytmisen voimistelun välineisiin, sekä harjoitellaan esitysohjelmia. Täältä lisää tietoa valmentajista sekä tästä ryhmästä.

Taitoryhmät

Taitoryhmät on suunnattu lapsille ja nuorille, jotka haluavat harjoitella enemmän ja tavoitteellisemmin kuin harrasteryhmissä, kuitenkin ilman kilparyhmien vaatimaa sitoutumista. Ryhmissä harjoitellaan laadukkaasti voimisteluliikkeitä, motorisia perustaitoja sekä eri voimistelulajeissa tarvittavia fyysisiä ominaisuuksia. Kausimaksuun sisältyy syyskaudella merkkisuoritustreeni ja kevätkaudella Stara-tapahtuma Joensuussa kaikille halukkaille. Osallistuminen Stara-tapahtumaan edellyttää lisenssiä (11 e), jonka ostosta annetaan ohjeet ennen tapahtumaa.

Ennen taitoryhmiin siirtymistä suositellaan osallistumista voimistelukouluun, alkeisryhmään ja/tai lajien harrasteryhmiin.

2015–2017 syntyneet: 1,5 tunnin harjoitus kahdesti viikossa

  • Tanssillinen voimistelu ja joukkuevoimistelu
  • TeamGym
  • Telinevoimistelu

2012–2014 syntyneet: 2 tunnin harjoitus kahdesti viikossa

  • TeamGym
  • Telinevoimistelu

2012 ja aiemmin syntyneet: 2 tunnin harjoitus kahdesti viikossa

  • TeamGym (ryhmät 11-13-v. ja 14 +)
  • Telinevoimistelu
  • Cheerleading