Ryhmäkuvaukset

Harrastevoimistelun ryhmät on jaettu harjoitusmäärän mukaan kolmeen kategoriaan: voimistelukoulut, harrasteryhmät ja taitoryhmät.

Voimistelukoulut

Voimistelukouluissa opitaan voimistelun alkeita monipuolisesti ja laadukkaasti ikäryhmän fyysiset ja psyykkiset kehitysvaiheet huomioiden. Harjoitukset kestävät 45 min/1 t, ja ne sisältävät myös Voimisteluliiton merkkiliikkeiden harjoittelua.

Taapero- ja vekaratemppu (1–3- ja 4–7-v.): Lapsi osallistuu yhdessä tutun aikuisen kanssa saaden siten reilusti huomiota, apua ja kannustusta motoristen taitojen opettelussa. Tunnilla sekä lapsi että aikuinen saavat hien pintaan koulutetun ohjaajan johdolla.

Voimistelukoulut: 3–6-vuotiaiden voimistelukoulut ovat kaikkien voimistelulajien yhteinen ponnahduslauta. Tunneilla harjoitellaan leikinomaisesti ja monipuolisesti motorisia perustaitoja sekä voimistelun alkeita. Ryhmään voivat osallistua niin uudet kuin aiemmin mukana olleet harrastajat.

Voimistelukoulu telineillä (5–6-v.) on jo aiemmin voimistelua harrastaneille lapsille suunnattu tunti, jossa harjoitellaan telinevoimistelun ja TeamGymin alkeita. Tunnilla tutustutaan tarkemmin telineisiin ja harjoitellaan merkkijärjestelmien liikkeitä. Huomaa myös kahdesti viikossa harjoittelevat taitoryhmät 6–8-vuotiaille sivun lopussa!

Ninjat (6–8-v.): Liikuntaleikkejä, voimistelun alkeita sekä ryhmässä toimimisen opettelua vauhdikkaita temppuratoja unohtamatta! Ninjat harjoittelevat erityisesti motorisia perustaitoja sekä ketteryyttä.

Telinelajien alkeisryhmä (7–9- ja 9–12-v.): Näissä ryhmissä opetellaan perusvoimistelutaitoja ja tutustutaan telinelajien (telinevoimistelu ja TeamGym) perusteisiin. Ryhmät sopivat hyvin myös oheisharjoitteluun muiden lajien rinnalla.

UUTUUS! Keijujumppa (5-7-v.) on syksyn 2024 uutuusryhmä, jossa tutustutaan niin tanssillisen voimistelun kuin joukkuevoimistelunkin ominaispiirteisiin. Ryhmässä harjoitellaan leikinomaisesti ja monipuolisesti motorisia perustaitoja sekä voimistelun alkeita tuomalla mukaan tanssillisuutta ja koreografisia elementtejä. Tunneilla tutustutaan lisäksi erilaisiin voimisteluvälineisiin kuten vanteeseen, naruun, palloon ja nauhaan.

Akrobatiavoimistelun alkeisryhmässä (8–12-v.) harjoitellaan lattia-akrobatian perusteita (kärrynpyörät, sillat, voltit), pari- ja ryhmäakrobatiaa sekä ominaisuuksia, kuten voimaa ja liikkuvuutta. Lue lisää lajista Voimisteluliiton sivuilta.

Volttikoulut (8–12-v.): Lapsille ja nuorille suunnattuja vauhdikkaita tunteja, joissa opetellaan jokaisen omalle tasolle sopivia temppuja ja kehitetään niissä vaadittavia ominaisuuksia hauskanpitoa unohtamatta. Ryhmät sopivat hyvin myös oheisharjoitteluun muiden lajien rinnalla, ja ne kokoontuvat iltapäiväaikoihin.

UUTUUS! Volttiparkki (yli 10-v): Nuorille suunnattuja tunteja painottuen erilaisten volttien harjoitteluun huomioiden jokaisen oma taitotaso. Treenit painottuvat erityisesti trampoliinilta tehtäviin lennokkaisiin voltteihin. Tämä ryhmää sopii myös hyvin oheisharjoitteluun volttikoulujen tavoin. 

Harrasteryhmät

Harrasteryhmien harjoitukset kestävät 1,5 tuntia sisältäen lämmittelyä, lajiharjoittelua sekä ominaisuuksien esimerkiksi voiman ja liikkuvuuden harjoittelua. Kauden aikana valmistellaan myös esitys jaoston näytökseen. Ennen telinevoimistelun tai TeamGymin harrasteryhmään osallistumista suositellaan voimistelukouluun osallistumista. Ryhmän nimeä klikkaamalla aukeaa Voimisteluliiton lajiesittely.

Akrobatiavoimistelun (8-11-v.) harrasteryhmässä harjoitellaan lattia-akrobatian perusteita (kärrynpyörät, sillat, voltit), pari- ja ryhmäakrobatiaa sekä ominaisuuksia, kuten voimaa ja liikkuvuutta.

Cheerleadingin (yli 10-v.) ryhmiin voivat osallistua myös uudet harrastajat. Tunneilla harjoitellaan kilpa-cheerleadingin perusteita (pyramidit, nostot ja heitot, permantoakrobatia) sekä kehitetään liikkuvuutta, voimaa ja tasapainoa.

Joukkuevoimistelun (8–12-v.) harrasteryhmään voi osallistua myös ilman aiempaa kokemusta voimistelusta tai tanssista. Tunneilla harjoitellaan lajiliikkeitä, kuten esimerkiksi hyppyjä, akrobatiaa ja tasapainoja sekä tutustutaan erilaisiin voimisteluvälineisiin (nauha, vanne, pallo, keilat ja naru). Huom! Ei tarjonnassa syyskaudella 2024.

Tanssillisen voimistelun (7–9- ja yli 10-v.) harrasteryhmiin voi osallistua myös ilman aiempaa kokemusta voimistelusta tai tanssista. Tunneilla harjoitellaan lajille tyypillisiä vartalosarjoja, hyppyjä, akrobatiaa sekä tanssitekniikkaa ja koreografioita.

TeamGymin (7–9- ja yli 10-v.) harrasteryhmiin suositellaan aiempaa kokemusta voimistelusta. Harrastuksen aloittamiseen sopii telinevoimistelun alkeisryhmät (ks. voimistelukoulut). TeamGymin harrasteryhmissä harjoitellaan lajin perusteita kuten volttitekniikkaa, ja jokainen pääsee etenemään omalla tahdillaan.

Telinevoimistelun (7–9- ja yli 10-v.) harrasteryhmiin osallistuvalle suositellaan aiempaa kokemusta voimistelusta. Harrastuksen aloittamiseen sopii telinevoimistelun alkeisryhmät (ks. voimistelukoulut). Telinevoimistelun harrasteryhmissä harjoitellaan monipuolisesti eri telineillä, ja jokainen pääsee etenemään omalla tahdillaan.

Soveltava rytminen voimistelu on suunnattu lapsille, nuorille sekä aikuisille, joilla on kömpelyyttä tai vaikeutta liikkumisessa, oppimisessa, hahmottamisessa tai sosiaalisissa tilanteissa, kuten downin syndrooma, monimuotoinen kehityshäiriö tai dysfasia. Tunneille voi osallistua yksin tai avustajan kanssa, ja myös istuvat urheilijat voivat harjoitella sekä kilpailla lajissa. Rytmisessä voimistelussa harjoitellaan voimistelun perustaitoja, tutustutaan rytmisen voimistelun välineisiin sekä harjoitellaan esitysohjelmia. Täältä lisää tietoa valmentajista sekä ryhmistä.

Aikuisten voimistelu-ryhmä harjoittelee telinevoimistelun ja Teamgymin perusliikkeitä voimistelijoiden oman taitotason mukaisesti. Ryhmään ei vaadita aiempaa kokemusta ja harjoitukset suunnitellaan monipuolisesti niin, että jokaiselle löytyy oman taitotason mukaista harjoiteltavaa. Hyppää mukaan voimistelun maailmaan!

Taitoryhmät

Taitoryhmät on suunnattu lapsille ja nuorille, jotka haluavat harjoitella enemmän ja tavoitteellisemmin kuin harrasteryhmissä, kuitenkin ilman kilparyhmien vaatimaa sitoutumista. Ryhmissä harjoitellaan laadukkaasti voimisteluliikkeitä, motorisia perustaitoja sekä eri voimistelulajeissa tarvittavia fyysisiä ominaisuuksia. Taitoryhmissä on mahdollisuus suorittaa Voimisteluliiton eri lajien kilpailujärjestelmien mukaisia liikesuoritusmerkkejä sekä osallistua Stara-tapahtumaan. Stara-tapahtuma ei enää syyskaudesta 2024 lähtien sisälly kausimaksuun, vaan osallistuminen laskutetaan erikseen. Osallistuminen Stara-tapahtumaan edellyttää lisenssiä (11 €) sekä vakuutusta (5 € lisenssin oston yhteydessä, mikäli oma vakuutus ei kata voimistelutapahtumaa), joiden ostosta annetaan ohjeet ennen tapahtumaa.

Ennen taitoryhmiin siirtymistä suositellaan osallistumista voimistelukouluun, alkeisryhmään ja/tai lajien harrasteryhmiin.

6-8-vuotiaat: 1,5 tunnin harjoitus kahdesti viikossa

  • Tanssillinen voimistelu ja joukkuevoimistelu
  • TeamGym
  • Telinevoimistelu

9-11-vuotiaat: 1,5 tunnin harjoitus kahdesti viikossa

  • TeamGym
  • Telinevoimistelu

Yli 11-vuotiaat: yksi 1,5 tunnin harjoitus sekä yksi 2 h viikossa

  • TeamGym
  • Telinevoimistelu

Yli 10-vuotiaat: 1,5 tunnin harjoitus kahdesti viikossa

  • Cheerleading

Huomioittehan, että, koska voimistelujaosto ei ole Suomen Cheerleadingliiton (SCL) jäsen, kauttamme ei voi osallistua Cheerleadingliiton alaisiin kilpailuihin ja tapahtumiin.